Finske Wärtsila har overtatt Fitjar-selskapet Vik-Sandvik, melder Wärtsilä i en pressemelding.

Kjøpesummen er 132 millioner Euro, noe som tilsvarer litt over 1 milliard norske kroner. I tillegg kan summen øke med ytterligere 38 millioner Euro, litt over 300 millioner norske kroner, som skal betales i løpet av de neste tre årene, basert på selskapets utvikling i perioden, står det i pressemeldingen fra Wärtsilä. Med dagens eurokurs tilsvarer det totalt et beløp på hele 1,36 milliarder norske kroner.

Strategisk viktig
– Strategisk sett er oppkjøpet av Vik-Sandvik et veldig viktig steg for Wärtsilä.  Vi kommer nærmere kundene våre, både rederier og verft. Det vil bidra til at vi kommer i dialog med dem i en tidligere fase, på det tidspunktet nøkkelspesifikasjonene for fartøyet blir avgjort. På den måten kan vi tilby enda bedre og konkurransedyktige løsninger, sier Jaakko Eskola, leder for Ship Power divisjonen i Wärtsilä.

– Gjennom dette oppkjøpet tar vi også mål av oss til å bli en ledende aktør innen skipsdesign generelt. I tillegg har vi sterk tro på at nye og innovative løsninger gjennom å kombinere kunnskap om skipsdesign med gode utstyrsløsninger vil gjøre oss til en sterkere samarbeidspartner når vi skal samarbeide med andre skipsdesignere, sier Eskola.

Nye muligheter
– For Vik-Sandvik sin del representerer oppkjøpet en mulighet til å videreutvikle forretningskonseptet som er tilpasset kravene fra dagens marked. Vi kunne ha fortsatt alene, men ser at det er åpenbare fordeler ved å bli en del av Wärtsilä, som en ledende utstyrs- og serviceleverandør og en stor global industriaktør. Vi tror at denne kombinasjonen vil skape en unik og ny type markedsleder, utaler Svein Sandvik, administrerende direktør i Vik-Sandvik, i pressemeldingen fra Wärtsilä.Vik-Sandvik vil bli integrert i Wärtsilä Ship Design som en del av Ship Power divisjonen. Alle ansatte, inklusiv ledelse, vil fortsette som Wärtsilä-ansatte, skriver selskapet.

Selv om finnene i Wärtsilä-konsernet nå har overtatt, vil det ikke bli noen stor endring i slik bedriften har vært drevet. Hovedkontoret vil fortsatt være på Fitjar. Og alt skal styres fra Fitjar, i følge ba.no.

Oppkjøpet må godkjennes av de relevante myndigheter, og det forventes at dette vil være på plass i løpet av tredje kvartal 2008.

Les mer om saken i andre medier:

Vik-Sandvik kjøpes opp (hegnar.no)

Wärtsilä kjøper Vik-Sandvik (na24.no/bt.no)

Finner kjøper norsk skipsdesignfirma (tu.no)

Milliard-salg for Fitjar-familie (ba.no)

Disse deler 1,4 milliarder kroner (fiskeribladetfiskaren.no)