Over 1000 sommerkledde mennesker på vakre Hatlevik i Fitjarøyene fikk med seg både kystkultur, Rune Larsen og åndelig utfordring under Hatlevikbasaren på lørdag.

– Vi er blitt bønnhørt med været i år også, sa Salamon Hatlevik da han åpnet basaren. Det kunne han godt si. Etter sipregn på fredag, skinte det opp med nydelig sommervær på basardagen. Og ikke bare det: En behagelig bris sørget for at både «smikko» og fluene holdt seg vekke.

Om basaren er en stor attraksjon i seg selv, er det nok ikke til å legge skjul på at Rune Larsen gjorde sitt til at det denne gangen ble rekordframmøte. Over 1000 til stede kan vi ikke huske å ha registert før, selv om vi må innrømme at vi har anslått mer enn telt tidligere. Denne gangen var det en som telte.

Rune Larsen

Etter at husorkesteret, tradisjonen tro, hadde innledet med en avdeling kjente kristne sanger i lavkirkelig profil, overtok Rune Larsen podiet. Han kalte innslaget sitt for «Fra Rockens konge til Kongenes konge», og godt assistert av Terje Kleppe på piano, og singback på minidisk, fikk han folket med seg både i kjente popslagere og en tydelig appell. Her pekte han på at det ikke handler om å være verdig for å ta i mot Jesus, men å komme til Ham med all sin elendighet. -Nattverden er ikke et premiebord for de vellykkede, men et gavebord for de uverdige.

Han fortalte også en humørfylt historie om da han en gang skulle illustrere at en er trygg hos Jesus. Til dette ville han ha hjelp av datteren Tone. Tanken var at mens han holdt armene vernene om den lille datteren sin, som da var fire år, og spurte: – Hva blir du når pappa holder armene slik om deg? Da skulle Tonje si: – Trygg! Men antagelig holdt jeg litt for hardt, for da jeg midt under samlingen, i full kirke, stilte dette spørsmålet til Tonje, sa hun: – Eg blir kverket!, sa Larsen. Poenget om tryggheten i Jesus, fikk han nok fram likevel. Til slutt understrekte han at hovedpoenget er ikke hva vi skal gjøre, men hva Jesus har gjort.

Rune Larsen møtte en lydhør forsamling, noe han også opplevde selv:

– Forsamlingen lyttet virkelig, og jeg følte meg hjemme her. Jeg hadde hørt mye positivt om Hatlevikbasaren på forhånd, og dette svarte absolutt til forventningene, ikke minst med det fantastiske været fikk, sa han til fitjarposten.no etterpå.

God auksjonsstemning

Auksjonene på Hatlevikbasaren er kjente for de flotte auksjonsgjenstandene, for gode replikker og humørfylte kommentarer, både fra auksjonarius og publikum.

Jon Arne Helgøy fra Ryfylke er et godt eksempel på dette, og pengene sitter løst når han byr. Så kommer han heller ikke på basaren for å skaffe seg flotte gjenstander til en billig pris, men for å støtte misjonen. På lørdag presterte han først å by 6000 kroner for en gjenstand som slett ikke var verdt så mye, men da ingen bød over ham, runget den spenstige ryfylkerøsten hans enda en gang over forsamlingen: 7000! Så bød han altså 1000 kroner over seg selv, og folk lo så de måtte slå seg på knærne. Mindre lo de ikke da han bød 4000 kroner for en enkel toalettrull-holder i tre, med fire toalettruller på! Og årets auksjonarius, Johan Kr. Nesse, var med på notene, så det var nok mange som reiste hjem med ømme lattermuskler etter denne basardagen.

Før det hadde de også fått med seg velsignet sang og musikk av Sissi og Johannes Kringlebotten, og husorkesteret spilte og sang da de dro.

Fantastisk dugnadsinnsats

Med det samme en basar er ferdig, starter ildsjelene Rasmus og Salamon Hatlevik innsamlingen av gevinster til en ny basar. Før, under og etter basardagen, stiller de opp. Både konene deres, familie og andre frivillige står på og legger alt til rette, og «Z lyd» bærer ut høytalere, fester dem til trær og andre plasser i naturområdet, slik at folk hører evangeliske toner, allerede på vei inn til Hatlevik. Alt dette, år etter år – i beste ferietid.