– Hva skal en med Mallorca og Bahamas når en har Fitjar med øyer, fjorder og fjell? spør utflytta fitjarbu Arne Kjelsnes som har laga eit reisebrev frå heimbygda. Reisebrevet følgjer nedanfor. Bilete: Utsikt frå fiskestovene på Kråko. Foto: Arne Kjelsnes

Skipper og kjøpmann Odd Sverre Larsen. Foto: Arne Kjelsnes

«Det er lørdag 02. august om lag kl 18.23 og sabben i loddebåten til Odd-Sverre Larsen slår taktfaste slag. Kursen blir satt fra Kalveid Brygge mot Port Steingard.  Båtføreren manøvrer loddebåten sin trygt gjennom hissige bølger, mens jeg og min samboer Laisva sitter trygt og bekvemt rett foran motorkassen med et glass med noe godt i. 

Båtføreren er i sitt ess
Båtføreren er i sitt ess når han peker og ikke minst forteller historier mens holmer og skjær passeres både på babord og styrbord side.

Sakte men sikkert dukker Kråko Sjøhytteområde opp. Et godt eksempel på hva en kan få til når gode lokale krefter drar i samme retning. Jeg kan ikke forstå Sjøhytteområdet som noe annet enn god lokal næringsutvikling i praksis. En satsing som antakeligvis svært mange har mye å lære av.

Forbilledlig.

Helt tilfeldig så ble Kråko-oppholdet avsluttet med et hyggelig besøk i den nyinnkjøpte Fiskestova til Therese og Martin Nysæther. I en parentes så nevnes det at verdens beste fiskesuppe – serveres i nettopp i nevnte Fiskestove.

Nærkontakt med geiter
Returen foregikk via bl.a. Bondeholmen. Her fikk vi for øvrig nærkontakt med et stort antall lokale geiter. Geitene hilste mer enn velvillig på reisefølget, og vi konkluderte med at flere mer enn gjerne ville være med inn til «fastlandet».

Foto: Arne Kjelsnes

Som passasjer la jeg også merke til hytteeiendommer av eldre årgang, bl.a. på den idylliske Gloppholmen. Odd Sverre fortalte at eiendommen er i familien Pettersens eie. I tidligere tider var eiendommen et typisk kystbruk. 

Landarrangement
Ved ankomst Kalveid Brygge ble det selvsagt i beste cruisestil arrangert et eget landarrangement med bl.a. en flott konsert av musikeren Knut Andreas Knutsen. I en parentes så nevnes det at Knutsen til daglig er bandleder i Bergensbandet Syntax TerrOrkester.»

Frå landarrangementet. Foto: Arne Kjelsnes

«Lille Venezia». Foto: Arne Kjelsnes

 

Jeg takker Odd Sverre for en fantastisk båttur. 

Arne Kjelsnes