Foto: Wikipedia

Lesarinnlegg: Fitjar kommune var først til å gi alle tilgang til bredbånd. Fitjar kommune var først ute med stor vindpark. Fitjar kommune kan også ta føringen på solenergi.

Av: Aksel Steinsvåg, med far fra Bømlo og mor fra Fitjar

Min bestefar, Berner Tronshaug, var likningssjef i Fitjar kommune. Han døde før jeg ble født, så jeg fikk aldri møte ham. Men etter det jeg har blitt fortalt, har jeg arvet arbeidslyst og handlekraft fra ham. Jeg har mange ideer, og det hadde visst også han.

Jeg lurer på hva han hadde tenkt om mitt forslag om at Fitjar kommune plasserer solcellepanel på alle kommunale tak. Han hadde nok sagt at det var en god ide. På den ene siden vil det være økonomisk. På den andre siden vil det være et bra miljøtiltak. Det er typisk Fitjar kommune å være først ute med ting.

I Haugesund, hvor jeg bor, sitter politikerne på gjerdet. De snakker om betydningen av miljø og klima. Men det blir mest ord, har jeg inntrykk av. Jeg ser ikke utbyggingsprosjekter av typen vindkraftpark eller solcellepanel. Det blir mest prat om sykkelstier og elektriske biler.

Det er ganske utrolig at politikerne ikke bruker ny teknologi til miljøtiltak når teknologien i tillegg gir økonomisk gevinst.

I mitt forrige innlegg om solcellepanel for Fitjar kommune sine kommunale tak, pekte jeg på at solcellepanel ikke kunne knyttes opp til batterier i privathus grunnet brannfare. Men nylig kunne vi i Fitjarposten lese at Haugaland Kraft kan tilby batteriløs lagring av solenergi – som de eneste i Norge. Da er kanskje beredskapsproblemet knyttet til energi i en nødsituasjon løst for Fitjar kommune.

Noe av det verste min bestefar visste var emissærer som gikk rundt i Fitjar og misjonerte og hadde gode dager mens andre slet med å få endene til å møtes. Jeg har en mistanke om at denne emissærånden preger politikken og politikerne i Fitjar.

Nå må den nye koalisjonen vise hva den er god for. Den må være handlekraftig. Se å få ting gjort! Ikke bare prat!

Solcellepanel på kommunale tak er en genial løsning. Og jeg uttaler meg helt uten bindinger til organisasjoner eller bedrifter. Dette er min egen uttenkte ide – som jeg helt uselvisk foreslår overfor fitjarbuen.

Dette handler om kommende generasjoner. Kun dem.

Jeg føler meg ganske sikker på at min bestefar ville ha jagd politikerne til handling hadde han levd i dag. Akkurat som han jagde emissærer.