Eg har vore på tur til Herøy og med Hurtigruta fra Sandnessjøen til Bergen. Fantastisk!

Fjellkjeden De syv Søstre tatt fra Herøy
De syv søstre (eller Sju søstre) er en fjellformasjon på øya Alsten i Alstahaug kommune i Nordland. Fjellformasjonen er lett synlig på kysten av Helgeland og består av syv topper som skal forestille de syv søstre: Botnkrona (1072 moh.), Grytfoten (1019 moh.), Skjæringen (1037 moh.), Tvillingene (945 og 980 moh.), Kvasstinden (1010 moh.) og Breitinden (910 moh.). Breitinden kalles også Stortinden av mange blant lokalbefolking

Fjellet Dønnamannen
Med sin kjente profil ligger han og ser opp mot himmelen, og skjuler skatter i sitt indre. Et sagn sier at det finnes en krystall rik på energi i Dønnamannens indre. Denne krystallen skal ha helbredende virkninger på folk og fe som befinner seg i nærheten.

Det kjente fjellet er en populær attraksjon for den som ønsker litt utfordring i fjellet. Dønnamannen er 858 m.o.h. Det er merkede løyper opp til toppen både fra frem og baksiden. Det er en del bratte partier, og turen anbefales ikke for barn.

Dønnes kirke
Dønnes kirke er en av de såkalte triangelkirkene på Helgeland (Herøy, Alstahaug og Dønna), og det finnes flere likhetstrekk mellom dem. Blant annet har alle tre den spesielle kuppelen. Kirka ble oppført på 1100- tallet, og på slutten av 1600- tallet ble det også oppført et privat mausoleum i kirken. Dette er det største og det best bevarte mausoleum i Norge og består av 22 kister av slekten Tønder og Coldevin. Det finnes også andre kulturskatter i kirken. Guiding i sommermånedene og ved forespørsel for grupper ellers i året.

Brønnøysund
Koseligt med besøk fra Fitjar, då Hurtigruta la til i Brønnøysund, Ingunn, Sigrid og Borgny. Ranveig og Toralf var med på turen.

Torghatten
I følge sagnet var det Hestmannens pil som skapte hullet
En kveld fikk Hestmannen se de syv søstre og Lekamøya bade i sjøen ved Landego. Et eneste blikk tenner hans attrå til Lekamøya, og han beslutter å røve henne ved midnatt. Til hest i full rustning med kappen over skuldrene jager han sørover. Jomfruene oppdager han og flykter i all hast til de ikke orker mer og kaster seg ned ved Alstahaug. Bare Lekamøya fortsetter flukten mot sør mens kongen i Sømnafjelene står og iakttar den ville flukten. Da nærmer dagen seg på gyldne skyer, og Sømnakongen ser den skuffede beiler legge pilen til buen. Idet pilen suser fra buen kaster Sømnakongen sin hatt i veien og redder dermed Lekamøya. Hatten faller ned ved Torgar.

I samme stund renner sola, og alt blir til stein…

Munkholmen ligger i Trondheimsfjorden
Selv om Munkholmen i ufredstider hadde stor betydning for landets forsvar kom festningen praktisk talt aldri i kamp. Den lå der som et forsvar mot landets fiender og var en av Nordens sterkeste festninger.

I 1893 ble Munkholmen nedlagt som festning og kom etter hvert mer og mer til å spille en betydelig rolle som et yndet utfartssted for Trondheims befolkning. Under okkupasjonen 1940-45 anla tyskerne seks luftskytsstillinger på Munkholmen, blant annet som forsvar av den gigantiske ubåtbasen Dora i Trondheim. Rester av disse anleggene er bevart som krigsminner.

I dag er Munkholmen et populært rekreasjonssted med badeplass og servicefasiliteter. Både den ærverdige kommandantboligen og de øvrige bygningene fra 1700-tallet er pietetsfullt restaurert og gir en inspirerende ramme for møter, fester og andre arrangementer.

Moldestadion

Solnedgang på Hurtigruta