I min tid som «fotballspiller» var det først nummer 7 som var det store – etter Liverpools Kevin Keegan. Nr. 14 var også stor stas i en periode, for det hadde Johan Cruyff. Jeg husker også at nr. 13 var «in» i en periode da «Der Bomber», Gerd Muller herjet på det tyske landslaget.

I Brasil er det nummer 10 som gjelder. Når «selecao» løper ut på Estadio Castelao i Fortaleza på tirsdag, er det Neymar som ikler seg den drakten. Å bære nummer 10 er en ære som kun de magiske spillerne får oppleve. Ved å bære den drakten er man på mange måter en direkte etterkommer av Edson Arantes do Nascimento – eller Pelé som mange kjenner han som.
Det er imidlertid en spiller som også har gjort et annet draktnummer sakralt. Nummeret er 11 og navnet er Romario de Souza Faria – eller bare Romario som vi husker han som. Han herjet som verst for Brasil under OL i Seoul i 1988, VM i Italia i 1990 og fotball-VM i USA i 1994 hvor også Norge deltok.

Romario har blitt en legende i Brasil. Han scoret over 1 000 mål på topp-nivå i løpet av sin fantastiske karriere. Da han scoret sitt tusende mål i en kamp for Vasco da Gama fra Rio, sies det at kampen måtte avbrytes i nesten en halv time for feiring av denne fantastiske begivenheten.

Det har også blitt 55 mål på 70 kamper for «Selecao» – det brasilianske landslaget i løpet av karrieren. Etter en lang karriere for mange toppklubber, både i Brasil og i Europa la han opp som fotballspiller i 2008, dog med et 20 minutters comeback i 2009. Dette var til ære for sin far som alltid ønsket at sønnen skulle spille for Rio-laget America.
Romario er i dag heltids politiker. Han ble valgt inn i kongressen i 2010, med et overveldende antall velgere bak seg.
Vi hadde gleden av å møte Romario under favelacupen i fotball. Han er svært engasjert i den sosiale utviklingen i Brasil, og stiller mer enn gjerne opp på arrangementer som involverer de fattige – som f.eks. den årlige Favelacupen.
Han har markert seg som en uredd politiker som har «en mer rettferdig fordeling av Brasils rikdom» som sitt viktigste arbeidsområde. Det vakte bl.a. stor oppsikt da han gikk ut med sterk kritikk av FIFA og sin partifelle president Dilma Rouseff for den vanvittige pengebruken på nye stadioner over hele Brasil. Han hevdet bl.a. at hele arrangementet var «et verdensmesterskap i løgner og feil-opplysninger og gjennomsyret av korrupsjon. Dette vakte naturlig nok stor oppmerksomhet i Brasil. Romario var selv en forkjemper for at Brasil skulle søke om VM, og han har også sittet i organisasjonskomiteen. At en så markant fotballelsker gikk så kraftig ut mot «sine egne» – det var spesielt.

Romario sier at han fortsatt er sterkt kritisk til pengebruken, og henviser til at de offentlige sykehusene lar sine pasienter sove på gulvet – uten seng og madrass, at helt elementært utstyr mangler på sykehusene, og at den offentlige skolen ikke tilbyr i nærheten av hva som trengs for å få en generasjon med opplyste og kompetente unge som skal skaffe seg en yrkeskarriere. Romario berømmer organisasjoners (som f.eks. Futuro Rios egen merknad) innsats for en bedre skole, men mener at dette i første omgang er myndighetenes ansvar.

«I det sosiale programmet Bolsa Familia er det et av målene å få de fattigste til å gjennomføre regelmessige helsekontroller. Dette skjer ikke – ikke fordi de fattige ikke vil, men fordi helsevesenet ikke kan tilby slike kontroller i stor nok utstrekning.»
Hvordan ser fremtiden din ut? «Jeg ønsker å fortsette å bidra til en utjevning i det brasilianske samfunnet, da dette er helt avgjørende for en positiv samfunnsutvikling.»

«Utover dette har jeg også signalisert mitt kandidatur som president i det brasilianske fotballforbundet.»
Jeg vet imidlertid at jeg ikke skal ta opp min karriere som stylist for herre og dameklær, selv om jeg har studert motedesign! Vi ønsker Brasil lykke til i de kommende 4 ukene.