Solveig og Turid Fitjar er blant gardsbrukarane i Fitjar dei som forsyner innbyggjarane med poteter. Foto: Arkiv

PRESSEMELDING: For niende året på rad er jakten etter Årets unge bonde i gang. Kåringen arrangeres av Norges Bygdeungdomslag, McDonald’s og Felleskjøpet Agri ­– og i år er det bærekraft som er hovedfokus.

– Norge er et foregangsland innen klimasmart matproduksjon. Det krever kontinuerlige endringer for å drive et bærekraftig landbruk, men til gjengjeld spiller bøndene da en svært sentral rolle i det nødvendige grønne skiftet, sier Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag og jurymedlem for Årets unge bonde.

Norsk jordbruk er i dag en av verdens mest klimasmarte matprodusenter. Som en av få næringer har jordbruket kuttet klimagassutslippene over flere tiår. Viktige suksessfaktorer har vært systematisk og langsiktig avlsarbeid, god dyrehelse, fôrutvikling samt mer treffsikker gjødsling. For å fortsette det gode arbeidet må det fokuseres på rekruttering av nye bønder som tar langsiktige og bærekraftige valg på gården, noe årets kåring vil legge spesiell vekt på.

– Noreg treng ein ny generasjon bønder som tenker nytt, tør å satse på eit berekraftig og framtidsretta landbruk, der både teknologi og ressursar blir utnytta på stadig nye og meir effektive måtar. Arrangementet «Årets Unge Bonde» er eit flott tiltak for å løfte fram og synleggjere dyktige unge bønder, som og blir viktige inspirasjonskjelder for ungdom som vurderer å gå inn i næringa, sier Jon Georg Dale, landbruks-og matminister og juryleder for Årets unge bonde.

En selvfølgelighet

Å drive gården så bærekraftig som mulig er en selvfølge for mange av den yngste generasjonen bønder.

– For meg er det en selvfølge å prøve å drive gården på den mest forsvarlige måten for oss som bor der, for dyra våre og for miljøet rundt oss. Det å produsere mat er noe av det viktigste man kan gjøre for samfunnet og jeg er stolt av å bidra til det, sier Cecilie Nilsen, vinner av Årets unge bonde 2017 og jurymedlem i årets kåring.

Den nye oljen

Landbruket er en av de næringene som flest nordmenn tror at vi skal leve av når oljen tar slutt. I en undersøkelse gjennomført i forbindelse med fjorårets kåring av Årets unge bonde, svarte nær halvparten av de spurte at landbruket vil bidra mye. Dog krever det mye kunnskap å kunne drive et bærekraftig landbruk og det er viktig for rekrutteringen til næringen at gode representanter løftes opp og frem. Hensikten med Årets unge bonde kåringen er nettopp å finne sunne forbilder som kan inspirere flere kloke hoder til å velge grønn utdanning og norsk landbruk. Bare bønder under 35 år får delta og vinneren kåres av en faglig bredt sammensatt ekspertjury.

Utgjør en forskjell

Fjorårets vinner av Årets unge bonde mener det er svært givende å kunne utgjøre en forskjell.

– Norsk landbruk bidrar positivt i næringslivet. Det gir meg en veldig god følelse å vite at jeg kan bidra til å forme næringen for fremtiden og sikre ressurser for de som skal ta over. Jeg vet at det er mange som deler dette synet og gleder meg til å bli bedre kjent med årets kandidater til Årets Unge Bonde og bli inspirert av dem, avslutter Nilsen.

Fakta om Årets unge bonde 2018

  • Arrangeres av Norges Bygdeungdomslag, McDonald’s og Felleskjøpet.
  • I 2018 er det niende gang Årets unge bonde arrangeres og siden oppstarten har over 2000 norske bønder blitt nominert til prisen og det har blitt kåret åtte vinnere
  • For å kunne vinne må bonden være matprodusent, under 35 år, og et sunt forbilde som kan inspirere flere kloke hoder og driftige hender til å finne veien til norsk landbruk.
  • Årets unge bonde er del av prosjektet Landbruket NXT som også inkluderer rekrutteringskampanjen Grønn utdanning.
  • Vinneren av årets unge bonde får 20.000 kroner i reisestipend, gavekort på kr 10.000 fra Felleskjøpet Agri og Norske Landbrukstjenester sponser avløser på gården inntil en uke.
  • Årets jury ledes av mat- og landbruksminister Jon Georg Dale, og består også av profiler som Lars Petter Bartnes (leder i Norges Bondelag), Anne Kjersti Bakken, (Seniorforsker NIBIO) og fjorårets unge bonde vinner Cecilie Nilsen. I tillegg stiller initiativtakerne med Anne Jødahl Skuterud, styreleder i Felleskjøpet Agri, Hilde Øverby, kvalitetssjef i McDonald’s Norge og Tora Voll Dombu, leder i Norges Bygdeungdomslag.
  • Det er mulig å nominere en eller flere kandidater frem t.o.m. 31. august. Her er link for nominasjonsside.