Allehelgensdag blir i Polen feiret 1. november, og dagen er offentlig fridag.

I Norge så har vi 17. mai som er vår store folkefeiring, i Polen så har de 1. november som er deres store dag. Dagene før er det stor aktivitet i trafikken, og mange reiser til stedet de kommer fra for å minnes sine døde slektninger eller venner. Det paradoksale er at nettopp før og etter 1. november er dagene i året da flest omkommer i trafikken.

De første signalene på at Allehelgensdag nærmer, seg er at du finner gravlykter i alle fasonger, farger og størrelser i butikken. De fleste butikker begynner å stille ut 4 uker før den store dagen, og utstillingen er sentralt plassert i butikken.

Den 1. november er man tidlig oppe, vanligvis så går folk til gravplassen mellom kl. 6 og 8 på morgenen. Det er et yrende liv ute denne morgenen med folk på vandring til og fra gravplassen, og utenfor gravplassen finner du utallige blomster og gravlyktselgere. Folk steller gravene og pynter dem med blomster og gravlykter, og det er ikke uvanlig at en grav har 4-5 store blomster og 20 gravlykter.

Bestemor til min kone, som er 85 år gammel, har mange venner som har gått bort, og det tar henne 1,5 time å gå runden for å plassere en lykt på hver av sine kjentes graver. De som ikke har avdøde venner eller slektninger er også ute. De setter gravlykter på graver som mangler lykter for at ingen grav skal stå tom denne dagen. De fleste graver har montert opp en liten benk som de nærmeste kan sitte på og minnes den avdøde.

Etter morgenseremonien går folk hjem til en bedre frokost. Klokken 2 er det gudstjeneste på gravplassen, den starter med en prosesjon gjennom gravplassen, hvor presten velsigner enkelte graver, og hvor det avsluttes med utendørs gudstjeneste. I 6-tiden om ettermiddagen, når det har blitt mørkt, begynner en like stor vandring tilbake til gravplassen, og dette er den mest fascinerende delen. Når en ser dette havet med lys i alle farger så kan en miste helt pusten og det er et syn som en utledning som meg aldri kan glemme. Alle lysene gir en indre varme, selv om det er kaldt ute.

Å beskrive dette med ord eller bilde er ikke mulig, det må oppleves.