I nabokommunen Sveio, har flyktningene voksenopplæring på Introhuset i Førde.

Jeg var så heldig å få ha kurs i akvarellmaling med flyktninger fra Burma de to siste ukene av dette skoleåret.

Flyktningene har vært ca. 20 år i flyktningeleir i Thailand på grensen til Burma. Nå har de vært i Sveio  snart  to år.

Jeg viste dem forskjellige kvaliteter på akvarellpapir, akvarellpensler og akvarellfarger i  ulike kvaliteter, og ellers det en må ha når en skal male med akvarellpigment. Jeg viste og noen demoøvelser med akvarellfarge og vann, og blanding av ulike farger. Snart var det deres tur å male. Dette var magisk for dem, uten erfaringer fra før.

Ryvarden Kulturfyr

Her var det himmel, hav og båter og  svaberg som var inspirasjon for akvarellmaleriene. Akvarellpapirene var vætet og oppspent på maleplaten  dagen før. Vi så oss rundt på fyret, en del båter var i skipsleden, blant annet et av våre flotte skoleskip på vei sørover.

På fyret fikk vi komme i galleriet og hilse på  kunstner Brian Wallace, som var i ferd å montere sin utstilling,(åpning 4.juli.) Vi var så heldige å få bruke Ryvarden sitt atelier den dagen. Vi snakket om  utsikten fra vinduene i atelieret, og de ”fant” sine motiv. Det ble skisset og tegnet  inntrykk. Akvarellfargene ble funnet fram, og de kom fort i gang med sine komposisjoner.

I løpet av kursperioden ble det malt stilleben, studie av eple og pære og portrett. Geometriske og organiske former ble til dekorative akvarellkomposisjoner.

Dette har vært et spennende  akvarellprosjekt. Flyktningene har  fra før bare tegnet litt med blyant. I flyktningeleiren var det veving av små vesker og nett som hadde vært aktiviteten deres. Akvarellpigmentet er  jo ganske krevende og utfordrende, men prosjektet viser at mennesket har stort behov for å få uttrykke seg i estetisk aktivitet  ut i fra det de ser og opplever rundt seg.

Det er ikke det ferdige resultatet som er viktigst, men selve prosessen som fører fram til resultatet.

Det var en stor opplevelse for meg å få være læreren deres i dette kunstprosjektet, med akvarell som medium.