Tvangssamanslåing?

Folkeavstemminga syner at slik vil fitjarbuen ha det. Men må dette skiltet likevel ned om ei tid? Foto: Håkon C. Hartvedt

I ei sak i BT i dag vert det hevda at 24 kommunar kan bli slegne saman med tvang. To av dei er Stord og Fitjar.

 Dei andre i Hordaland er Jondal, Ullensvang og Odda – og Radøy, Lindås og Meland. 

BT skriv: «Fitjar er det siste eksempelet som trekkes frem i Hordaland. Denne kommunen utgjør et bo- og arbeidsmarked med Stord, men fitjarbuene sa tydelig nei til Stord i enh folkeavstemming i vår. Det spørs om de får lov.»

Og vidare: «Frank Jenssen, kommunalpolitisk talsperson i Høyre, minner om at det er bredt flertall på Stortinget for å bruke tvang i enkelte tilfeller. Han peker også på at fylkesmannen vil få mye å si i arbeidet med å plukke ut slike kommuner.

– Etter at kommunene har sagt sitt, skal fylkesmennene oppsummere og anbefale hva vi bør gjøre videre. I den prosessen får vi avklart om enkelte kommuner står i veien for det som er hensiktsmessig, sier han.

KrF har vært imot tvang, men i Nationen i går åpnet Geir Toskedal (KrF) for dette: – Det ber ikke et ubetinget ja, men mange kommuner har laget intensjonsavtaler, og dermed åpenbarer det seg mange muligheter som vi er forpliktet å vurdere.»