Lisa og Svein Eivind på TV på søndag

Søndag 29. november kl. 20:55 kjem Lisa Instefjord og Svein Eivind Gilje på Fodno på NRK1 i programmet «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu». Foto: NRK

Me saksar følgjande frå NRK1 si pressemelding om saka:

«- Det er en del som har prøvd å bo ute i øyene, men i dag er det ingen småbarnsfamilier som gjør det, sier Lisa Instefjord Gilje.

Sammen med mannen bukserer hun den store dobbeltsengen deres ut fra en moderne blokkleilighet i Fitjar sentrum. Senga skal inn i heisen, ned i bilen, over i båten og ut til Fonna sammen med resten av flyttelasset.

De er i ferd med å ta det store spranget. Gårdsbruket de har kjøpt har ikke vært drevet på mange år, men dette er drømmen Svein Eivind har båret på siden har var liten. Drømmen om å bli bonde i det vakre øyriket mellom Fitjar og storhavet har han hatt siden han var liten, og nå er tiden inne.

På øya bor det en person fra før. Robert Sørfonn har vent seg til å være alene. Nå må han venne seg til å ha naboer.

Vi følger den lille familien gjennom den første tiden som øyboere, fram til vintermørket senker seg, stormene begynner å komme og tiden alle advarer dem mot kommer.

– Det er vinteren som kan være utfordrende. Det er egentlig snakk om å holde ut vinteren. Når kulden kommer med regn og mørke. Men det kan bli en fin tid det også, tror Svein Eivind.

Om serien
«Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» er en programserie om mennesker som har valgt å bo avsides. Alle de seks stedene vi besøker i årets sesong er uten bilvei, i alle fall deler av året. Vi besøker Tangeneset i Solund, Gamvik i Hammerfest, Austli i Vinje, Bliksvær i Bodø, Sørfonn i Fitjar og Frønningen i Lærdal. Vi lærer hvordan menneskene vi møter der, klarer seg og hvorfor de «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu».